logo
logo

اَدویه

ادویه

ادویه

مواد گیاهی استفاده شده به منظور عطر و طعم دهی به مواد غذایی هستند و از برخی از آن‌ها برای مقاصد خوراکی یا دارویی نیز استفاده می‌شود. ادویه در زبان عربی جمع مکسر دواء است و چاشنی معادل فارسی آن می‌باشد.

ادویه‌ها همچنین به عنوان ماده نگهدارنده استفاده شده‌اند و برای انسان در بسیاری از زمینه‌های دیگر مفید هستند. یک ادویه می‌تواند دانه خشک شده،میوه، ریشه، پوست یا مواد مغذی گیاهی در مقادیر ناچیز به عنوان افزودنی مواد غذایی برای عطر و طعم و رنگ باشد یا به عنوان یک ماده نگهدارنده باشد که باکتری‌های مضر را می‌کشد یا از رشد آن‌ها ممانعت به عمل می‌آورد. ادویه ممکن به منظور عطر و طعم دهی به غذا یا برای پنهان کردن طعم‌های دیگر استفاده شود. در آشپزخانه، ادویه جات از سبزیجات که برگ دار، قسمت‌های گیاه سبز مورد استفاده برای طعم دهی یا به عنوان چاشنی هستند، متمایز هستند.

ادویه در فرهنگ های مختلف

 گیاهان متعددی جهت طعم دادن به غذاهای مختلف به کار می‌رود و شاید راز تفاوت عمده در طعم غذاها در ملل مختلف علاوه بر نحوه پخت، به‌طور عمده به ادویه‌جات به کار رفته در آن‌ها مربوط می‌شود.

به عنوان نمونه در آشپزی هندی و بلوچی و پاکستانی به علت استفاده فراوان از انواع مصالحه (ادویه) و طعم دهنده‌های گرم، طعم تند طعم غالب بر غذاها می‌باشد. اما این در هند بیشتر و پاکستان کمی کمتر و در جنوب ایران بلوچستان خیلی کم استفاده می‌شود.

استفاده اقوام مختلف از انواع ادویه‌جات به شرایط اقلیمی آن‌ها نیز بستگی فراوان دارد. مثلاً در در جنوب ایران از ادویه‌های مختلف و متنوعی استفاده می‌شود.

ادويه را بخشي از يک گياه معطر تعريف مي کنند که مي تواند تنه درخت (دارچين)، ميوه (فلفل سياه) و يا دانه (جوزهندي) باشد و بصورت درسته، خرد يا پودر شده براي عطر و رنگ بخشيدن به غذا مورد استفاده قرار مي گيرد. هر چند مقدار ادويه¬اي که در هر وعده با غذا مصرف مي کنيم کم است. ولي ادويه جات تنوع طعم و رنگ فوق العاده اي به غذاها مي دهند. ادويه ها و گياهان معطر علاوه بر اينکه مقدار کمي ويتامين، املاح و فيبر به غذا اضافه مي کنند، حاوي آنتي اکسيدان

هايي هستند که عوامل تخريبکننده سلولها يعني راديکال هاي آزاد را خنثي کرده و سطح سلامتي را ارتقاء مي بخشند.

این ادويه ها توسط انجمن ملي سرطان به عنوان مواد ضد سرطان معرفي شده است:

ادویه

پونه ،

آويشن ،

رُزماري يا اَکليل کوهي،

رازيانه، زردچوبه،

زيره سياه،

باديون،

گشنيز،

زيره سبز و ترخون.

با اندازه¬گيري ميزان آنتي-اکسيدانها مشخص شد مواد آنتي اکسيداني موجود در پونه حتي از ويتامين (E)، که يک آنتي اکسيدان قوي است، هم براي سلامتي بدن مفيدتر است.

واردات انواع  ادویه  توسط گروه تخصصی مه یاس