logo
logo

سیمان چیست ؟

سیمان (به فرانسوی: Ciment)

ماده‌ای چسبنده است که قابلیت چسبانیدن ذرات به یکدیگر و به‌وجود آوردن جسم یکپارچه و محکم از ذرات متشکله را دارا می‌باشد و از ترکیب مصالح آهکی، رس، و اکسیدهای معدنی دمای ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ درجه سانتی‌گراد ساخته می‌شود. به جسم حاصل، پس از حرارت دادن کلینکر گویند و از آسیاب کردن آن به همراه مقدار مناسبی سنگ گچ سیمان تیپ‌های مختلف بدست می‌آید و همچنین اضافه نمودن پوزولان به کلینکر و گچ سیمان پوزولانی حاصل می‌شود. اندازه دانه‌های کلینکر۲۰–۵ میلی‌متر و رنگ آن سبز تیره می‌باشد.

تاریخچه سیمان

تاریخچه سیمان

سیمان از گذشته‌های بسیار دور و حتی از زمان روم باستان وجود داشته است و یک واژه برگرفته از واژه لاتین سمنتوم به معنای عامل چسبندگی است. البته این ماده ساختمانی به شکلی که امروزه وجود دارد، اختراع یک دانشمند انگلیسی به نام ژوزف اسپدین است که آن را از مخلوط آهک و خاک رس ابداع کرد و نام اولین سیمان تهیه‌شده به این روش، “پرتلند” بود. پرتلند نام جزیره‌ای در کشور انگلستان است که از خاک آن برای ساخت این نوع سیمان استفاده می‌شد.


مواد تشکیل دهنده سیمان پرتلند:
باید توجه نمود رایج‌ترین و پر مصرف‌ترین سیمان مورد استفاده در صنعت ساختمان‌سازی اعم از پل، تونل، راه‌سازی و یا ساختمان و غیره همان سیمان پرتلند است. مواردی که برای پختن سیمان به کوره می‌روند از دو ماده اصلی تشکیل شده‌اند: خاک رس، سنگ آهک. ولی اگر بخواهیم به طور مجزا مواد تشکیل دهنده‌ سیمان را مطالعه نماییم، این مواد عبارتند از:

1- آهک زنده 2 – سیلیس 3 – اکسید آلومینیوم 

4 – اکسید منیزیم 5 – مواد دیگر

انواع گوناگون سیمان تولید می‌شود تا شرایط فیزیکی و شیمیایی معینی را که برای هدف‌های خاص لازم برآورد. سیمان‌های معمول در ایران به شرح زیر می‌باشند:

۱. سیمان پرتلند معمولی

( تیپ یک )

این نوع سیمان که به سیمان پرتلند معمولی نیز موسوم است، برای عموم مصارفی است که ویژگی‌های خاصی از بتن خواسته نشده است. این نوع سیمان فراوان‌تر از سایر انواع سیمان می‌باشد. از این نوع سیمان در ساختن پیاده‌روها، روسازی جاده‌ها، مخازن لوله‌های آب و ملات ساختمان‌های بنایی استفاده می‌شود. به طور کلی این سیمان در تمام مواردی که بتن در خطر مجاورت با سولفات‌ها نباشد و یا حرارت آبگیری سیمان باعث افزایش نامطلوب درجه حرارت بتن نشود، مورد استفاده قرار می‌گیرد

۲. سیمان پرتلند اصلاح شده

( تیپ دو ) 

این نوع سیمان نوع مرغوب‌تری است و در مواردی که در مقابل حمله سولفات‌های معتدل احتیاط لازم باشد به کار می‌رود. سیمان تیپ 2 معمولاً کندتر از سیمان تیپ 1 می‌گیرد و در گرفتن حرارت کمتری تولید می‌کند. از این سیمان می‌توان در ساختمان‌های حجیم استفاده نمود تا در هنگام گرفتن بتن حرارت کم‌تری ایجاد شود و حجم بتن کم‌تر باشد.

این نوع سیمان در برابر خاک های سولفاته و خاک های شور نسبت به سیمان نوع 1 مقاومت بیشتری دارد و در هنگام هیدراتاسیون حرارت زایی کمتری دارد. این مطلب یکی دیگر از مزایای این نوع سیمان می باشد که به وسیله آن می توان از افزایش دمای بتن در هنگام بتن ریزی به خصوص در هوای گرم و بتن ریزی های نسبتا حجیم جلوگیری نمود ، بنابراین می توان نتیجه گرفت که سیمان پرتلند نوع 2 نسبت به سیمان پرتلند نوع 1 کندگیرتر است. برای ساخت سیمان پرتلند نوع 2 مقدار C3S و C3A را کم نموده و درصد C2S را افزایش می دهند.

سیمان نوع 2
سیمان2

۳. سیمان پرتلند زود گیر

( تیپ سه )

سیمانی است که در مدت کوتاهی یعنی معمولاً در عرض 1 هفته یا کم‌تر مقاومت زیادی به دست می‌آورد و مقاومت 7 روزه آن، حدود مقاومت 28 روزه سیمان نوع 1 می‌باشد. این نوع سیمان نسبت به سیمان نوع 1 در هنگام گرفتن حرارت بیشتری تولید می‌کند. از این سیمان وقتی استفاده می‌کنند که بخواهند زودتر از معمول قالب را برداشته و بتن را مورد استفاده قرار دهند. در هوای سرد نیز می‌توان از این سیمان استفاده کرد تا مدت زمان لازم برای محافظت بتن ریخته شده کوتاه‌تر شود. اگرچه با به کار بردن مخلوط پر سیمان‌تر با سیمان نوع 1 هم می‌توان بتنی تهیه کرد که در مدت کوتاه مقاومت بیشتری کسب کند ولی سیمان نوع 3 همین کار را به نحو بهتر و با صرفه‌تر انجام می‌دهد. سیمان نوع 3 را سیمان زودگیر هم می‌گویند.

۴. سیمان با حرارت زایی کم 

( تیپ چهار )

این سیمان اولین بار در ایالات متحده برای استفاده در سد های وزنی بزرگ ساخته شده است. روند افزایش مقاوم این سیمان آهسته تر از سیمان پرتلند معمولی است، اما این امر تاثیری در مقاومت نهایی آن ندارد.

در ایالات متحده از سیمان پرتلند پزولانی ( نوع P ) به عنوان سیمانی با حرارت زایی کم استفاده می شود.

سیمان نوع 4
سیمان_5-

۵. سیمان ضد سولفات 

( تیپ پنج )

این نوع سیمان از حمله سولفاتی با منشا خارجی به بتن جلوگیری می کند. حمله سولفاتی تا حد زیادی با تر و خشک شدن متناوب، به عنوان مثال در سازه های دریایی و در معرض جزر و مد یا پاشیدن آب دریا، تسریع می شود.

حداکثر محتوای مجاز (C3A) در سیمان تیپ 5، پنج درصد است. محدودیت دیگری که در ترکیبات این سیمان وجود دارد، این نکته خواهد بود که ترکیب C4AF با 2 C3A نباید بیشتر از 20 درصد باشد. این ترکیبات در سیمان 5 باعث می‌شود تا بتن به راحتی در معرض خاک قلیایی و سولفات‌های زیرزمینی قرار گیرد و زمانی که C3A واکنش نشان می‌دهد باعث ایجاد انبساط می‌شود.


گروه تخصصی مه یاس 

اول مشاور شماییم سپس فروشنده گروه تخصصی مه یاس با بیش از نیم قرن تجربه در امر واردات و صادرات ماشین آلات و سایر محصولات اولین متتخصص در راستای فروش بهترین متریال و خدمات مورد نیاز مشتریان عزیز میباشیم .